După câștigarea premiului Outstanding Security Performance Award (OSPA) pentru cea mai bună inițiativă de securitate cibernetică din România din 2020 și obținerea unui loc în finala pentru Cyber Outstanding Security Performance Awards (Cyber OSPAs) în 2021, Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC) a câștigat premiul Cyber Outstanding Security Performance Award (Cyber OSPA) în 2022 la categoria Outstanding Cyber Security Partnership.
Câștigătorii premiilor Cyber Outstanding Security Performance Awards (Cyber OSPAs) 2022 au fost anunțați joi, 15 decembrie, la gala de decernare a premiilor organizată în Londra, Anglia. Parteneriatul dintre Ambasada SUA în România și Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației a câștigat categoria Outstanding Cyber Security Partnership.
Parteneriatul dintre Ambasada SUA în România și Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației a început ca o inițiativă de consolidare a educației în domeniul securității cibernetice. Acest parteneriat a reunit agenții de aplicare a legii, instituții publice, companii internaționale private, universități și ONG-uri, toate lucrând împreună pentru a organiza evenimente și activități de formare pentru creșterea culturii securității cibernetice și a gradului de conștientizare privind vulnerabilitățile, riscurile și amenințările din mediul on-line.
Parteneriatul are o componentă importantă în activitățile de educație și formare. Au fost dezvoltate diverse activități de formare online pentru a crește gradul de conștientizare a riscurilor și amenințărilor cibernetice și a îmbunătăți abilitățile autorităților de justiție și ale sectorului privat în combaterea criminalității cibernetice. Subiectele cursurilor au implicat investigații în mediul on-line cu instrumente de tip OSINT, analiza amenințărilor cibernetice și a programelor malware, investigarea plăților cu criptomonede, spălarea banilor online și analiza dovezilor digitale. Agenții de aplicare a legii, instituții publice, companii private și universități s-au alăturat acestei inițiative și au ajutat prin promovarea activităților de formare și prin trimiterea de experți pentru a prezenta metode, instrumente și studii de caz relevante pentru participanți.
Activitățile desfășurate pun accentul pe promovarea și diseminarea cercetării în domeniul securității cibernetice. A fost promovată conferința științifică International Conference on Cybersecurity and Cybercrime (IC3), organizată de Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației, cu scopul de a încuraja schimbul de idei despre evoluția spațiului cibernetic, provocările de securitate a informațiilor și noile fațete ale fenomenului criminalității cibernetice. Studenți, cercetători, profesori și experți din instituții publice și companii private au ales acest cadru pentru a-și prezenta cercetările în domeniul securității cibernetice. Lucrările acestei conferințe științifice sunt indexate în baze de date internaționale.
https://proceedings.cybercon.ro/
Pentru creșterea nivelului de securitate cibernetică și împărtășirea celor mai bune practici în combaterea criminalității cibernetice, în cadrul acestui parteneriat a fost organizată conferința internațională CyberCon Romania. Experți din agențiile Uniunii Europene și din Statele Unite, instituții publice, companii private și universități, au avut ocazia să împărtășească cunoștințe, perspective și să evidențieze sinergiile dintre diferitele domenii de expertiză: dezvoltarea apărării și a rezilienței cibernetice, cooperarea internațională pentru combaterea criminalității cibernetice, promovarea cercetării și dezvoltării în domeniul securității cibernetice.
Două ghiduri au fost publicate de Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației cu sprijinul Ambasadei SUA în România, pentru a crește nivelul securității cibernetice și a lupta împotriva știrilor false. Ghidul de securitate cibernetică (ISBN: 978-973-0-33645-0) conține 18 secțiuni despre cele mai bune practici de securitate cibernetică, iar Ghidul OSINT pentru analiza știrilor false (ISBN: 978-973-0-37583-1) conține 9 secțiuni cu tehnici și instrumente OSINT pentru analiza știrilor false.
Cybersecurity Guide: https://cyberlearning.ro/cybersecurity-guide/
OSINT Guide: https://cyberlearning.ro/osint-for-analyzing-fake-news/
Cea mai nouă inițiativă este CyberClub Romania – o comunitate de studenți, experți și organizații, creată cu scopul de a analiza provocările și oportunitățile de securitate cibernetică. CyberClub Romania oferă oportunitatea experților în securitate cibernetică din instituții publice, companii private, universități și ONG-uri, de a-și împărtăși cunoștințele și experiența și de a ghida studenții și persoanele interesate în construirea unei cariere de securitate cibernetică. Membrii acestei comunități pot descoperi informații despre noi evenimente, proiecte de cercetare, activități de formare, programe de master, conferințe și oportunități de angajare în acest domeniu.
Parteneriatul dintre Ambasada SUA în România și Asociația Română pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC) continuă să se dezvolte prin implicarea mai multor instituții publice, companii private, universități și ONG-uri, contribuind împreună la dezvoltarea unui mediu on-line mai sigur.