Faza națională a Campionatului European de Securitate Cibernetică 2020

În 2020, România își va apăra titlul de campioană la Campionatul European de Securitate Cibernetică, ce va avea loc la Viena, Austria. Faza finală a campionatului este programată la începutul luni noiembrie, însă, până atunci, România trebuie să-și formeze lotul cu care va aborda competiția. Înscrierile se pot face pe site-ul cybersecuritychallenge.ro până la data de 8 mai, iar prima etapă constituie o preselecție a candidaților la nivel național și va avea loc online, în perioada 9-10 mai 2020. La concurs pot participa tineri cu vârsta de până la 25 de ani, pasionați de securitate cibernetică.

Competiția națională se desfașoară în două stadii. După procesul inițial de preselecție online va urma o etapă suplimentară, în care tinerii vor fi testați și antrenați pe parcursul unui bootcamp, prin exerciții din domeniul securității aplicațiilor web, atacului și apărării cibernetice, criptografiei, analizei traficului de rețea, reverse engineering și abilități de prezentare. La faza finală a competiției, fiecare țară participantă va fi reprezentată de o echipă formată din 10 concurenți: 5 din categoria de vârstă 16-20 de ani și 5 din categoria de vârstă 21-25 de ani.

Campionatul European de Securitate Cibernetică reprezintă o oportunitate pentru participanți să își testeze competențele digitale. În plus, tinerii beneficiază de recunoaștere națională și promovare, mentorat cu specialiști în domeniu, stagii specializate de pregătire tehnică și soft skills, premii oferite de parteneri sau oportunități de angajare în domeniu. Detalii despre materialele educaționale recomandate pentru pregătire se regăsesc pe site.

Tinerii interesați de dezvoltarea abilităților tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică pe platforma online cyberedu.ro, un spațiu digital în care se regăsesc majoritatea exercițiilor propuse în faza națională și faza internațională de la ECSC19 dar și alte exerciții construite pentru competiții de securitate cibernetică internaționale.

Inițiatorul acestui Campionat European, Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică (European Union Agency for Cybersecurity – ENISA) oferă oportunitatea câte unui concurent din echipele clasate pe primele 2 locuri la faza finală a #ECSC2020 de la Viena să efectueze un stagiu plătit, de maxim 12 luni, la ENISA. Sarcinile acestor doi stagiari vor veni în sprijinul organizării European Cyber Security Challenge 2021 și International Cyber Security Challenge 2021, precum și alte activități, în zona operațiunilor de bază ale ENISA.

Primilor 3 clasati la sfârșitul etapei naționale online, li se vor acoda premii din partea organizatorilor și partenerilor.

Sursa articolului: CERT-RO


Site găzduit de RedHost.ro